•  

  Dalt Vila Ibiza • Dalt Vila IbizaDalt Vila (letterlijke betekenis "boven stad") is het oude centrum van Ibiza-stad, de hoofdstad van het eiland Ibiza. Dalt Vila bestaat uit twee delen: een bovenstad en een benedenstad. Sinds 1999 staat het hele centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is eigenlijk het historische en culturele hart van het hele eiland Ibiza. Dalt Vila is gelegen op een heuvel, waardoor je vanaf verschillende plekken een prachtig uitzicht hebt. Rondom staan stadsmuren, deze stammen uit de 16e eeuw en moesten vroeger bescherming bieden tegen aanvallen van buitenaf. Tegenwoordig zijn de stadsmuren het boegbeeld geworden en kun je hier niet weg zonder een keer bovenop te zijn geweest. We vertellen je op deze pagina graag wat er nog meer te zien en te beleven valt in dit bijzondere oude centrum. Houdt er wel rekening mee dat veel musea en bezienswaardigheden gesloten zijn op maandag. • Bezienswaardigheden Dalt Vila

   

  • De stadsmuren van Dalt Vila
   Dalt Vila is omringd door de eeuwenoude stadsmuren, met als hoofdpoort de Portal de ses Taules. Ga zeker een keer de stadsmuren op, want het uitzicht is prachtig!

  • Catedral de Santa María de las Nieves (Catedral de Ibiza)
   Deze kerk staat op het hoogste punt van Dalt Vila. De toren en het portaal komen uit de 16de eeuw, maar de rest van de kerk uit de 18de eeuw. In het museum kun je priestergewaden, schilderijen en kerkschatten bewonderen.
    
  • Galeria Paco Polenghi
   De belangrijkste galerie van Ibiza. Er is hier een collectie van schilderijen, sieraden en sculpturen te bewonderen. 

  • Plaça de Espanya
   Aan dit plein zijn verschillende mooie gebouwen gevestigd, zoals het stadhuis en de Santa Domingokerk. In deze kerk geniet je van prachtige plafondschilderijen en keramische tegels. Tegenover het stadshuis staat een huis met een beschilderde artistieke gevel.
    
  • Carrer Pere Tur
   Dit is een straatje dat uitkomt op het Plaça de Espanya, in de straat staan verschillende herenhuizen uit de 18de eeuw.
    
  • Museu d’Art Contemporani
   Dit is het museum van de hedendaagse kunst en hier worden werken tentoongesteld van kunstenaars die wonen op Ibiza. 

  • Castell Almudaina
   Het gebouw ziet eruit als een kasteel, maar is eigenlijk een kathedraal uit de 14e eeuw. Vroeger werd vanaf hier de stad verdedigd. Naast cultuur snuiven, kun je hier genieten van een prachtig uitzicht over Ibiza-stad!

 • Ligging


 • Culinair genieten

   

  • S’Escalinata
   De cocktailbar s’Escalinata is zonder twijfel één van de meest populaire eet- en drinkgelegenheden van Dalt Vila. Je kunt hier genieten van heerlijke cocktails en lekker eten. Het tentje is gelegen op een heuvel aan een trap, waar allemaal zitzakken liggen. Hier kun je even helemaal tot rust komen van alle sightseeing!

  • El Olivo
   Dit restaurant vind je in het hart van Dalt Vila. Er worden hier Spaanse en Franse specialiteiten geserveerd. Terwijl je geniet van het eten, kijk je naar de straatartiesten en de toeristen die voorbij komen.
    
  • Can Terra
   Hier moet je zijn voor lekkere Pinxtos en Mojito’s. Het is een tapasbar, dus ook voor lekker eten zit je hier goed!

  • Sa Rosada
   Dit is een klein Spaans restaurantje, waar je kunt genieten van lokale specialiteiten. Een aantal aanraders: de kaasplateau, Bruschetta en de chocoladetaart.

  • La Brasa
   Ideaal voor een romantisch diner. Je zit hier op een patio tussen de bomen en kunt hier genieten van heerlijke verse vis en de lekkere tapas.

 • Tips

   

  • Bezoek later op de dag
   Dalt Vila komt het best tot zijn recht als de avond valt. Het is er dan een stuk sfeervoller dan overdag. Dus mocht je Dalt Vila kunnen bezoeken als de avond valt, dan raden wij je dit zeker aan.

  • Maak de klim met een gevulde maag
   De klim van Dalt Vila wordt door veel bezoekers als zwaar ervaren. Zeker al je conditie niet top is, dan is het echt even een pittig stukje wandelen. Zorg in ieder geval dat je genoeg kunt "verbranden" en je genoeg energie hebt door goed te eten voordat je aan de klim begint.  

  • Ontloop de drukte en de warmte
   Ga of vroeg of laat op de dag om zo de drukste en warmste momenten te ontlopen. Het is een stuk relaxter en aangenamer om op deze momenten in Dalt Vila te zijn dan midden op de dag als het én te druk is én te warm.
    
  • Loon na klimmen
   Geef tijdens het "klimmen" niet op en zorg dat je de top van Dalt Vila bereikt. Bovenop de top van Dalt Vila heb je een weerzinwekkend uitzicht over zee. Hier kun je de mooiste plaatjes schieten en ter plekke genieten van net uitzicht. 

  • Stel je er niet te veel van voor
   Ondanks dat Dalt Vila is opgenomen op de Unesco Werelderfgoed lijst is het geen hele bijzondere bezienswaardigheid. Tuurlijk is het mooi en zeker een bezoek waard als je naar Ibiza-stad gaat, maar het is ook niet zo dat u mond er van open valt. De echte WoW factor ontbreekt. Misschien een beetje bij het uitzicht over zee, maar de straten, de kathedraal en de oude muren zijn mooi, maar niet fantastisch.

  • Doe goede schoenen aan
   Begin niet aan de klim met slippers. Zorg dat je goed schoeisel aan hebt. De klim is pittiger dan wat menig toerist verwacht. Goed schoeisel maakt de klim comfortabeler voor je.


 • Nadelen

   

  • Drukte
   De straten van Dalt Vila zijn erg druk als het hoogseizoen is en je midden op de dag naar Dalt Vila wilt gaan. Dat neemt zeker wat weg van de schoonheid van deze prachtige bezienswaardigheid op Ibiza! Zorg er daarom voor dat je een beetje vroeg in de ochtend Dalt Vila bezoekt.

  • Hitte
   Als het warm is op Ibiza (en dat is het nogal vaak) dan kan het bloedheet worden in Dalt Vila. Tussen de oude muren in blijft die warmte extra hangen en is het er erg benauwd. Kleed je daarom zo luchtig mogelijk en neem voldoende water mee. Eigenlijk is een bezoek aan Dalt Vila het best om in te plannen aan het begin of aan het eind van de dag. Niet op het warmste deel van de dag. Nog beter is het om Dalt Vila te bezoeken als het een iets bewolktere dag is.
    
  • Niet te doen voor mensen die slecht ter been zijn
   Het is een behoorlijke klim naar boven en er zijn behoorlijk steile stukken bij. Mensen die slecht ter been zijn kunnen beter niet aan de klim beginnen, mits ze een heel sterk iemand bij zich hebben die ze kunnen ondersteunen of die ze vooruit kunnen duwen in een rolstoel bijvoorbeeld, maar eigenlijk raden wij een klim naar Dalt Vila af voor mensen die slecht ter been zijn.

  • Geen leuke boetiekjes of winkeltjes 
   Sommige bezoekers vinden het er wat saai, omdat ze - net als in de rest van Ibiza-stad - verwachten dat er veel winkeltjes en boetiekjes aanwezig zijn, maar dat is dus niet het geval. Voor de rest zijn de winkeltjes en boetiekjes die er zijn in Ibiza-stad niet erg afwisselend qua aanbod. Je ziet er veel van hetzelfde en vooral de standaard souvenirs

  • Mag wat beter schoongehouden worden
   We krijgen regelmatig te horen dat zeker op drukke dagen niet al te goed wordt schoongemaakt in de straten van Dalt Vila. Het kan er daarom op warme en drukke dagen niet altijd even fris ruiken en het aanzien in de straten laat op sommige momenten ook te wensen over. Echter zijn dit natuurlijk altijd momentopnames, dus laten we hopen dat jij er tijdens jouw bezoek geen last van zult hebben.

  • Parkeren nabij Dalt Vila
   Op veel plekken op Ibiza is parkeren een hot topic. Zo ook bij Dalt Vila. Er zijn wel parkeerplaatsen nabij Dalt Vila (kosteloos parkeren), maar daar kun je maar maximaal voor twee uur parkeren. Vaak duurt een bezoek langer dan twee uur, dus dat is niet handig. Als je verder van Dalt Vila af parkeert, dan moet je langer lopen om weer bij Dalt Vila te komen. Voor beide opties geldt sowieso dat hoe vroeger op de dag je er bent, hoe meer kans je maakt om je auto kwijt te kunnen.

  • Gladde stenen in de straten
   In de straten van Dalt Vila liggen mooie stenen in de straat, maar ze zijn behoorlijk versleten en daardoor op sommige stukken vrij glad. Goede schoenen met een nog goed profiel er onder zijn daarom een must voor iedere toerist die Dalt Vila bezoekt. Doe je dit niet, dan kun je nog wel eens een flinke smak maken. Maar om liever te voorkomen dan te genezen, trek gewoon goede schoenen aan.

  • Slecht begaanbaar met kinderwagen
   Door de steile stukken en de gladde en grote stenen waar ook veel hobbels in zitten is de weg naar Dalt Vila niet goed te doen met één of meerdere kinderwagens. Het kan wel, maar echt comfortabel is het niet. Is het niet nodig, dan raden wij het af om met de kinderwagen Dalt Vila te bezoeken. Maar je beslist zelf natuurlijk. 

 • Video

   


 • Vakantie Ibiza boeken

   

  Ben je een echte cultuurliefhebber en kan je niet wachten totdat je wandelt door het bijzondere Dalt Vila? Boek dan snel een vakantie via één van onze gerenommeerde partners. Als je zo dicht mogelijk bij Dalt Vila wilt verblijven, zoek dan aan vakantie in Ibiza-stadTalamanca of Playa d’en Bossa. Klik op één van de onderstaande logo's om direct naar het Ibiza aanbod te gaan van de betreffende reisorganisatie.

 • Last minute Ibiza vakanties

  Klik op onderstaande logo's en ga direct naar het Ibiza vakantie aanbod


 • Goede Dalt Vila pagina? Deel via de social buttons (rechts)!