•  

  Cala Xarraca • Cala Xarraca | Er wordt vaak gezegd dat Cala Xarraca één van de "mooiste" stranden van Ibiza is. Echter zijn de meningen hierover wel een beetje verdeeld. De een vindt het prachtig, de ander vindt het niks. Wij zullen je onze waarheid vertellen over dit bekende strand en je tips geven, maar ook zeker niet alleen de voordelen, maar ook de nadelen van het strand benoemen. Zo kun je zelf een weloverwogen beslissing maken of je tijdens je vakantie op Ibiza het strand van Cala Xarraca gaat bezoeken of dat je toch liever voor een van de andere mooie stranden op Ibiza kiest. Het idyllische baaitje van Cala Xarraca ligt in het rustige noordelijke deel van Ibiza. Door het heldere water is dit een perfecte plek om te snorkelen en te duiken. Het is zeker geen groot strand, maar wel erg mooi door met name de omgeving om het strand heen. Rondom het strand vind je pijnbomen, witte villa’s en roodgekleurde rotsen. De prachtige uitstraling maakt het ook een populaire plek onder fotografen. Cala Xarraca is enkel met de auto te bereiken, je moet de borden richting Portinatx volgen. Er is helaas niet erg veel parkeergelegenheid als het wat drukker is qua bezoekers. Daarnaast is de weg naar het strand nogal steil, houdt hier rekening mee. Vanaf San Juan en Portinatx is het ongeveer 5 minuten rijden. Het strand van Cala Xarraca, daar is wel het een en ander om te doen. Lees op deze pagina waarom niet iedereen wild is van het strand en het aan het strand gelegen restaurant (restaurante Xarraca). • Cala Xarraca op de kaart van Ibiza


 • Cala Xarraca foto's


 • Cala Xarraca Ibiza

   

  Cala Xarraca is een idyllisch klein zand- en kiezelstrand. Het is ongeveer 90 meter lang en 15 meter breed. Er zijn ligbedden en parasols te huur, om optimaal te genieten van een heerlijke stranddag. Vergeet je snorkel niet, want de onderwaterwereld is hier erg mooi. Ook kun je een waterfiets huren op het strand. Het hele gebied rondom het strand is prachtig, het is daarom zeker een aanrader om hier een wandeling te maken. Lopend over de rotsen, geniet je ook nog eens van een mooi uitzicht! Er zijn mensen die van de rotsen langs het water afspringen, kijk goed uit als je dit ook wilt doen, want het is vrij gevaarlijk. Helemaal links van het strand Cala Xarraca vind je een modderbad. Er wordt beweerd dat deze modder een helende werking heeft op het lichaam en dat je huid er mooier van wordt.


 • Cala Xarraca video


 • Cala Xarraca tips

   

  Kom doordeweeks en kom vroeg: Cala Xarraca is geen enorm groot strand, waardoor het nogal snel druk is. Als je zeker wilt zijn van een ligbedje en een parasol, moet je er dus op tijd bij zijn. Daarbij is de parkeergelegenheid nogal beperkt, dus ook om zeker te zijn van een parkeerplek moet je op tijd komen. Doordeweeks een bezoek brengen aan Cala Xarraca is sowieso aan te raden qua drukte op het strand en op het parkeerterrein.

  Neem eten mee: Aan het strand zijn niet veel horecagelegenheden gevestigd. Enkel één restaurantje (restaurant Cala Xarraca) vind je er. Deze wordt al meer dan 30 jaar gerund door een familie. Specialiteiten van dit restaurant zijn verse vis en rijstgerechten. Echter wordt dit restaurant verder niet heel goed beoordeeld. Het is vrij prijzig, de bediening is regelmatig beneden peil en de kwaliteit van de gerechten verschilt ook te veel. Doordat er naast dit restaurant niet veel aanbod is, is het dus handig om ook wat te eten en drinken zelf mee te nemen.

  Snorkelen en duiken: Het helderblauwe water maken Cala Xarraca een perfecte plek om te snorkelen en te duiken. Je kunt hier prachtige vissen spotten! Neem wel zwemvliezen of waterschoenen mee, want er liggen veel stenen en rotsen in het water. Sommige kunnen erg scherp zijn en om een snee in je voeten te voorkomen is het aan te raden om je voeten hier tegen te beschermen.

  Ligbedden en parasols: Het strand Cala Xarraca bestaat eigenlijk uit drie delen, het middelste gedeelte is over het algemeen het drukste. Hier kun je ook ligbedden en parasols huren. Aan de zijkanten van de baai is het rustiger, af en toe nemen hier ook nudisten plaats. Het aantal ligbedden en parasols is niet erg groot en door de drukte kan het voorkomen dat je misgrijpt. Wil je zeker zijn van een ligbedje en parasol, neem deze dan zelf mee. Als je een ligbedje wilt huren, dan betaal je €7 per bedje per dag. Wil je twee ligbedjes en een parasol huren, dan betaal je hier rond de €21 voor. Deze prijzen zijn overigens vaak afhankelijk van de tijd van het jaar, de drukte, de tijd van de dag waarop je huurt en het humeur van de verhuurder.

   Huur een waterfiets: Voor een in verhouding klein bedrag kun je hier een waterfiets huren. De baai is namelijk prachtig om in rond te "fietsen" en te dobberen. Je kunt dan ook van de waterfiets af springen en in het mooiste turquoise water van Ibiza zwemmen. De rotsformaties om het water heen maken het plaatje helemaal af. • Cala Xarraca nadelen

   

   DrukteCala Xarraca is geen groot strand, daardoor kan het (zeker in het hoogseizoen) en in de weekenden vrij druk worden. Er zijn sowieso weinig ligbedjes en parasols te huur, dus bij drukte zijn die al snel weg. Mocht je daar gehecht aan zijn, dan raden wij je aan heel vroeg naar Xarraca te komen. Verder is de ruimte die er is om je handdoek uit te gooien ook beperkt, dus dat zien wij wel als een nadeel van dit strand.

  Weinig hotels en horecagelegenheden: Langs het strand van Cala Xarraca zitten  geen hotels waar je kunt verblijven. Je zult het strand dus vrijwel altijd met de auto moeten bezoeken. De weg er naar toe is ook niet de meest fijne weg. Ook zit er slechts één restaurant op Cala Xarraca en daarvan is de kwaliteit ook niet consistent genoeg. We horen hier (te) vaak negatieve geluiden over. Met name de bediening is niet altijd even vriendelijk, de prijs kwaliteit verhouding is niet goed en de kwaliteit van de gerechten verschilt ook te veel.

  Parkeren: Als je niet vroeg op Cala Xarraca aan komt, dan kan het een drama zijn om je auto er te parkeren. dus kom zeker op tijd. Er is op zich best wat ruimte op de parkeerplaats, maar als het druk is op het strand, dan staat het ook zo vol. Het zou zonde zijn als je weer rechtsomkeer moet, omdat je de auto niet kwijt kan. Op tijd komen is zowel handig voor het parkeren van je auto als voor het krijgen van een lekker plekje op het strand of een betaald ligbedje (€7 per dag) al dan niet met parasol (ook €7 per dag).  

  Veel stenen, rotsen, zeewier en schelpen: Met rotsen en stenen kunnen wij nog wel leven. Dat kun je ook mooi vinden natuurlijk. Maar het strand maakt vaak een wat rommelige uitstraling door het kiezelstrand, de vele stenen, gebroken schelpen en het vele zeewier / algen die aanspoelen op het strand en die niet opgeruimd worden. Dit geeft een beetje een rommelige en onverzorgde uitstraling aan het strand.

  Weinig te doen voor kinderen: Voor Cala Xarraca is er voor kinderen weinig te doen. Tuurlijk kunnen ze op het strand en in het water spelen. Dat kan op ieder strand, maar er liggen veel stenen en keien en het is een kiezelstrand waar de voetjes van de kleine net even iets minder goed tegen kunnen dan het strand van een fijn zandstrand. Mocht je toch met kinderen naar Cala Xarraca toe gaan, neem dan zeker waterschoenen mee. Ook voor jezelf hier geen overbodige luxe overigens. Verder is Cala Xarraca voor kinderen een beetje saai, mits ze zich heel makkelijk met een schepje, gietertje en een emmertje kunnen vermaken.

  Kwallen: Ook op Cala Xarraca worden er regelmatig kwallen gespot. Eigenlijk ontkom je er nergens op Ibiza aan en de ene keer heb je er meer last van dan de andere keer. Maar ons inziens blijft het een nadeel. Iets dat je er mee kan helpen om te bepalen of je wel of niet naar Cala Xarraca gaat is de app "Medusas Ibiza". Deze applicatie - die je kunt installeren op je smartphone - geeft het aan als er kwallen zijn gesignaleerd op alle Ibiza stranden. Zo weet je of het de moeite waard is om in de auto te stappen en af te reizen naar Cala Xarraca. Download de kwallen Ibiza app hier. De app geeft je natuurlijk geen garanties om tijdens het zwemmen geen kwallen beet op te lopen, maar het kan je wel helpen bij het maken van een keuze welk strand op Ibiza je gaat bezoeken en welke je voor een andere dag bewaard. 


 • Vakantie Ibiza boeken?


  Zie jij jezelf al helemaal snorkelen in het heldere water van Cala Xarraca? Twijfel dan niet langer en boek een vakantie naar Ibiza. Allerlei reisorganisaties bieden lastminute vakanties aan. Je kunt verblijven op basis van all inclusive in een groot luxe hotel of ervoor kiezen in alle rust te verblijven in een eigen appartementje. Kijk eens op de site van de DeVakantiediscounter, hier krijg je een duidelijk overzicht van alle voordelige vakanties naar Ibiza. Of klik op een van de andere logo's om het totaalaanbod van vakanties naar Ibiza te bekijken.


 • Cala Xarraca een mooi strand? Deel deze pagina!