•  

  Huis kopen Ibiza


 • Huis kopen Ibiza | Er is iets magisch aan Ibiza wat mensen van over de hele wereld op een of andere manier meer dan aantrekt. De zonovergoten stranden, het bruisende nachtleven en de betoverende cultuur en sfeer maken dit eiland in de Middellandse Zee een droombestemming voor velen. Als je overweegt om een stukje van dit paradijs te bezitten, maar niet zeker weet of een huis kopen op Ibiza iets voor je is, lees dan vooral de informatie op deze pagina goed door! We vertellen je graag alles over een huis kopen op Ibiza en zorgen er graag voor dat fouten die kopers in het verleden hebben gemaakt jou bespaart blijven.

  Laat ons je in contact brengen met een betrouwbare partij om een huis op Ibiza te kopen » • Waar moet je op letten?


  Waar moet je op letten bij een huis kopen op Ibiza? Net als bij een huis kopen in Nederland, zijn er veel zaken om rekening mee te houden als je een (vakantie)huis wil kopen op Ibiza. We hebben een aantal punten op een rijtje gezet die je helpen bij het op de juiste manier doorlopen van het hele (koop)proces.


  Locatie
  Tijdens een vakantie op Ibiza heb je ongetwijfeld verschillende sfeervolle stadjes en dorpjes verkend. Maar nu is het moment aangebroken om te bedenken waar je dat perfecte (vakantie)huis wil kopen. Wat is jouw ideale setting? Verlang je naar serene rust, de levendigheid van een bruisende stad, of misschien droom je van een knus dorpje als thuisbasis? Zodra je een idee hebt van de stad of het dorp dat het beste bij je past, is het ook van belang om naar andere belangrijke factoren te kijken. Zijn er winkels in de buurt voor je boodschappen? Zijn er scholen voor de kinderen? Is er voldoende entertainment in de omgeving? Op onze site kun je lezen over veel plaatsen, zoals San Miguel, Santa EulaliaPortinatx of Figueretas.


  Juridische zaken
  Voordat je een huis kunt kopen op Ibiza, heb je een NIE-nummer nodig. Dit is eigenlijk een Spaanse identiteitskaart voor niet-inwoners van het land. Ook is het een BTW nummer. Als je nog geen NIE-nummer hebt, kun je dit aanvragen via je gestor, advocaat of via de Spaanse ambassade in Nederland. Zonder dit NIE-nummer is het ook niet mogelijk om een bankrekening te openen. Verdiep je daarnaast goed in alle andere juridische zaken die komen kijken bij het kopen van een huis op Ibiza of huur iemand in om dit allemaal voor je te regelen.


  Bankzaken
  Als je van plan bent een (vakantie)huis te kopen op Ibiza en je waarschijnlijk in Nederland ingeschreven blijft, is het openen van een niet-residenten rekening de juiste keuze. Maar als je echt van plan bent om naar Ibiza te emigreren en Nederland officieel te verlaten, dan raden we je aan om een residentenrekening te openen.


  Budget
  Zoek goed uit welke kosten er komen kijken bij het kopen van een huis op Ibiza en stel daarmee een duidelijk budget op. Denk aan kosten zoals belastingen, verbouwingen en onderhoud. Aan de hand hiervan kun je ook een maximale aankoopprijs bepalen en een makelaar op pad sturen met dit bedrag.


  Hypotheek
  Een duidelijk verschil met een hypotheek aanvragen in Nederland, is dat je in Spanje minimaal 30 tot 40 procent van de woning zelf moet kunnen financieren. Banken verstrekken daar maar maximaal 60 tot 70 procent van de aankoopwaarde als hypotheek. Bij een huis van €400.000 betekent het dat je tussen de €120.000 euro en €160.000 zelf in moet leggen.


  Kosten koper
  Net als in Nederland komen de kosten koper voor de rekening van de koper (de term zegt het eigenlijk al). Dit bedrag is niet altijd in heel Spanje hetzelfde, maar als je rekening houdt met 10% van de aankoopsom, dan zit je hoogstwaarschijnlijk goed. Binnen deze kosten vallen dan bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, registratiekosten en notariskosten.

  Notaris
  Eigenlijk, net als in Nederland, vinden de koop en overdracht van het huis plaats bij de notaris, hierbij wordt alles vastgelegd in een notariële akte. De notaris loopt na of er beslagen op de woning zijn en of de eigenaar beschikt over de juiste eigendomspapieren. Andere juridische controles zullen door je advocaat moeten worden gedaan.


  Lokale experts
  Bij het kopen van een huis op Ibiza maak je vrijwel altijd gebruik van een gestor. Een gestor is een persoon die je inhuurt om alle administratie af te handelen. Een gestor werkt meestal voor een gestoria (een administratiekantoor). Daarnaast kan het handig zijn om een lokale makelaar in te schakelen, die heeft natuurlijk erg veel kennis van de huizenmarkt daar. Een huis kopen op Ibiza is uiteraard iets heel anders dan een huis kopen in Nederland.


  Bezichtigingen
  Je woont (nog) in Nederland, maar je wilt een huis kopen op Ibiza - dat kan nog wel eens lastig worden met het heen en weer reizen. We willen je alleen wel aanmoedigen om zo veel mogelijk bezichtigingen te doen, want je moet wel een klik voelen met het huis dat je gaat kopen. Je zou je makelaar zoveel mogelijk van de eerste bezichtigingen kunnen laten doen, zodat hij in eerste instantie kan bepalen of het huis aan jullie eisen voldoet. Als je geen haast hebt, neem dan de tijd om bezichtigingen te doen en te zoeken naar jullie ideale huis.


  Inspectie
  Zorg ervoor dat er een grondige inspectie plaatsvindt, om verborgen gebreken aan het licht te brengen. Je lokale makelaar kan je koppelen aan een lokale bouwinspecteur. • Veelgestelde vragen over een huis kopen op Ibiza

   

  • Status van de woningmarkt op Ibiza in 2024?

   Ons inziens is een woning kopen op Ibiza altijd een goed idee in iedere markt. Echter is het wel de vraag wat het doel van de koop is. Als het een woning voor eigen gebruik is en je kan de woning bekostigen, dan hoef je er geen seconde over na te denken (mits je vooraf goed onderzoek hebt gedaan naar de woning die je op het oog hebt). Als het huis voldoet aan al je wensen, dan is het kopen van de woning altijd een goed idee. Voor potentiële kopers die een huis kopen als investering en het huis op korte/mid lange termijn willen doorverkopen is Ibiza een goede locatie (niet alleen in 2024, maar historisch gezien is het altijd goed om hier te investeren). Zeker als je het vergelijkt met het vasteland van Spanje, dan is investeren in vastgoed op Ibiza een veiligere keus. De aanhoudende populariteit van het eiland en de daarmee gepaarde aanhoudende vraag naar (luxe) vakantiehuizen, maakt de vastgoedmarkt van Ibiza voor zowel verkopers als kopers interessant. Ook in 2024 heerst er een gunstig klimaat voor zowel verkopers als kopers. Wel moet er rekening gehouden worden dat het prijsniveau van vastgoed op Ibiza op een vrij hoog niveau ligt, waardoor het met name een gunstig klimaat is voor verkopers en investeerders rekening moeten houden met minder hoge verkoopmarges, maar heb je een woning op het oog wat je droomhuis is, kan je het bekostigen? Twijfel dan zeker niet om het te kopen. Ibiza is altijd een goed idee. 

  • Is investeren in vastgoed op Ibiza een goed idee op dit moment?

   Bovenstaand stukje bevestigd deze vraag eigenlijk al en daarom kunnen we er ook kort en krachtig over zijn. Ja, investeren in vastgoed op Ibiza is op dit moment in 2024 zeker een goed idee.

  • Welk proces moet ik doorlopen voor het kopen van onroerend goed in Spanje/Ibiza?

   Als je beslist om een huis op Ibiza te kopen, dan zijn er 3 fases die je moet doorlopen om dit succesvol te doen. De eerste fase is de onderhandeling en de overeenkomst, de tweede fase is het opstellen van het privé-contract en de betaling van de aanbetaling en tot slot is de laatste fase de koopakte. Als je meer gedetailleerdere informatie wilt over deze drie fases, laat het ons dan even weten. Wij weten de juiste mensen om je mee in contact te brengen die je hier graag meer over willen vertellen. 

  • Heb ik professionele hulp nodig van een advocaat, notaris of een gestor?

   Ja, goede mensen om je heen verzamelen die van de hoed en de rand weten is heel erg belangrijk. Zeker bij een dermate grote uitgave van het kopen van een huis. We beginnen met de laatstgenoemde, de gestor. Een naam die voor ons Nederlanders niet bekend is, maar bij de aankoop van een huis in Spanje eigenlijk onmisbaar is.

   Gestor
   In Spanje noemen ze iemand die wordt aangesteld voor alle administratieve handelingen die komen kijken bij het kopen van een huis een gestor. Deze persoon is heel belangrijk als je alles goed wilt regelen rondom de koop van de woning. Een gestor is iemand die werkt bij een administratiekantoor en precies weet welke administratieve taken er afgehandeld moeten worden, zodat jij de rechtmatige eigenaar van een huis wordt. Neem dus zeker een gestor in de hand.

   Notaris
   Om de wettelijke eigenaar te worden van een huis heb je een notaris nodig. Die moet voor een rechtsgeldige notariële akte opmaken. Ook moet de notaris ervoor zorgen dat het huis vrij is van openstaande vorderingen en de notaris moet controleren of het huis wel echt kan worden verkocht aan een nieuwe koper.

   Advocaat
   Ook is er een advocaat nodig als je een huis wilt kopen. De advocaat heb je nodig voor het afhandelen van alle due-diligencecontroles. Dit is een duur woord, maar staat voor het zorgvuldig analyseren op economische, juridische, fiscale en financiële omstandigheden van in dit geval een woning. Zo moet de advocaat voorkomen dat er uitstaande schulden op het onroerend goed zijn, actuele betalingen van uitstaande belastingen zijn, kadastrale gegevens, bouwvergunningen en contracten opstellen en checken.

  • Wat heb ik nodig om een huis te kopen op Ibiza (verblijfsvergunning, Spaanse documentatie NIE/TIE, etc)?

   Je gestor zal je tijdens het begeleiden wijzen op wat voor documenten je allemaal nodig hebt. De onderstaande documenten zal hij doorgeven aan je als vereiste voordat je de eigendomsakte voor je huis kan gaan ondertekenen. De vereiste documenten zijn:

   1. ID

   Een originele en persoonlijke ID-kaart of een paspoort.

   2. NIE nummer
   Dit nummer is een identificatienummer voor buitenlanders. De Spaanse naam voor het NIE nummer is Número de Identificación de Extranjeros. Het is het best te omschrijven als een persoonlijk, uniek en exclusief nummer dat het Directoraat-Generaal van de Politie wordt toegekend aan buitenlanders. Buitenlanders in Spanje hebben het NIE nummer nodig als identificatie- en belastingnummer.

   3. TIE nummer
   TIE is een afkorting voor 'Tarjeta de Identidad de Extranjero'. Het TIE document dient als een bewijsstuk van de wettelijke verblijfsstatus van een buitenlander op Ibiza/in Spanje en bevat persoonlijke informatie, zoals een foto en het NIE-nummer van de houder, evenals informatie over het type verblijfsvergunning.

   4. Cheque of bankoverschrijvingen
   Een bankcheque of een bewijs van recente bankoverschrijvingen

   5. Bankrekeninggegevens
   Bankrekeninggegevens van je Spaanse bankrekening

   6. Reeds verrichte betalingen 
   Ontvangstbewijzen van reeds verrichte betalingen


  • Moet ik een eigen Spaanse bankrekening hebben als ik een huis wil kopen op Ibiza?

   Ja, met enkel een Nederlandse bankrekening ga je het niet redden in Spanje. Het is namelijk een harde eis om te beschikken over een Spaanse bankrekening. Het belangrijkste dat de Spaanse banken nodig hebben is een paspoort nummer om een bankrekening voor je te openen.

  • Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden als ik een huis koop op Ibiza?

   Als je een huis wilt gaan kopen op Ibiza dan moet je rekening houden met de kosten die hiermee gemoeid zijn. Houd rekening met een totale kostenpost van tussen de 8% en 12% van de aankoopprijs van de woning. In deze 8%-12% zitten de onderstaande kosten verwerkt.

   1. Belastingen
   De belastingen van tussen de 8% en de 11% onroerend goed overdrachtsbelasting of 10% BTW en 1,5% zegelrecht

   2. Hypotheekbemiddelaar
   0,0% of 0,5% van het hypotheekbedrag bij inschakeling van een hypotheekbemiddelaar

   3. Advocaat/advieskosten
   Advocaat- en advieskosten van 1% ben je kwijt bij de aankoop van een huis in Spanje/op Ibiza

   4. Eigendomsregister- en notariskosten
   De eigendomsregister- en notariskosten van tussen de 0,1% en 0,5%

   5. Bankkosten
   Diverse bankkosten (afhankelijk van de situatie)

   Voor het verkrijgen van exacte cijfers kun je contact met ons opnemen. Wij brengen je graag in contact met een betrouwbare en professionele partij die de beste tips, tricks en voorlichting kunnen geven. Daarnaast kunnen zij je een uitgebreid overzicht geeft van alle huidige belastingen en extra kosten die verband houden met het kopen van jouw woning op Ibiza. Dus geen geschatte kosten, maar een kostenplaatje die geheel gericht is op jouw specifieke situatie.

  • Moet ik een Spaanse hypotheek afsluiten, of wordt een buitenlandse hypotheek ook geaccepteerd?

   Het korte antwoord is dat beide mogelijk is. Als je van plan bent om een huis te kopen op Ibiza en je bent een buitenlandse koper (uit Nederland in dit geval), dan zijn er verschillende opties om de aankoop te financieren, waaronder het afsluiten van een hypotheek in Spanje of in je eigen land.

   Spaanse hypotheek
   Het afsluiten van een hypotheek bij een Spaanse bank is een veelvoorkomende optie voor buitenlandse kopers die onroerend goed in Spanje willen verwerven. Spaanse banken bieden hypotheekproducten aan buitenlandse klanten, hoewel de voorwaarden kunnen verschillen van die voor Spaanse ingezetenen. Het proces en de vereisten voor het verkrijgen van een Spaanse hypotheek kunnen variëren, afhankelijk van de bank en je persoonlijke financiële situatie.

   Buitenlandse hypotheek
   Sommige buitenlandse kopers kiezen ervoor om een hypotheek af te sluiten bij een bank in hun eigen land om een woning in het buitenland te financieren. Dit kan voordelen hebben, zoals het omzeilen van de complexiteit van het Spaanse hypotheekproces en het gebruik van een bank waar je al een relatie mee hebt. Echter, niet alle buitenlandse banken bieden hypotheken aan voor onroerend goed in het buitenland, en de voorwaarden kunnen verschillen.

   Conclusie
   Bij het beslissen tussen een Spaanse hypotheek en een buitenlandse hypotheek zijn er verschillende factoren om te overwegen, waaronder de rentetarieven, de voorwaarden, de valutakoersen, de kosten en de beschikbaarheid. Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij een financieel adviseur die bekend is met internationale vastgoedtransacties en hypotheekfinanciering om de beste optie voor jouw situatie te bepalen. Ook is het belangrijk om juridisch advies in te winnen om volledig op de hoogte te zijn van de juridische implicaties en verplichtingen bij het kopen van onroerend goed in het buitenland.

  • Kan ik als ik een huis koop op Ibiza - om vervolgens te verhuren - een huurlicentie verkrijgen?

   Ja, het is mogelijk om een ​​huis op Ibiza te kopen met als doel het te verhuren en hier een huurlicentie voor te verkrijgen. In Spanje, inclusief de Balearen, waartoe Ibiza behoort, zijn er regels en voorschriften die moeten worden nageleefd bij het verhuren van onroerend goed aan toeristen.

   Om een ​​huis legaal te kunnen verhuren aan toeristen op Ibiza, moet je voldoen aan bepaalde vereisten en procedures, waaronder:

   1. Huurlicentie
   Je moet een huurlicentie (licencia de alquiler turístico) verkrijgen van de bevoegde autoriteiten. Deze licentie bevestigt dat je gerechtigd bent om het pand aan toeristen te verhuren. De procedure voor het verkrijgen van een huurlicentie kan verschillen afhankelijk van de specifieke regels en voorschriften die gelden op Ibiza. Het is belangrijk om alle benodigde documentatie en vergunningen correct in te dienen en te verkrijgen.

   2. Bouw- en veiligheidsvoorschriften
   Je pand moet voldoen aan bepaalde bouw- en veiligheidsvoorschriften die zijn vastgesteld door de lokale autoriteiten. Dit kan onder meer het hebben van bepaalde voorzieningen, zoals rookmelders, nooduitgangen en brandblussers omvatten.

   3. Belastingen en registratie
   Je moet voldoen aan alle belastingverplichtingen met betrekking tot het verhuren van onroerend goed aan toeristen. Dit kan onder meer het registreren van je eigendom bij de belastingdienst en het betalen van de vereiste belastingen omvatten.

   4. Zorg dat je volledig op de hoogte bent
   Het is belangrijk om volledig op de hoogte te zijn van alle regels en voorschriften met betrekking tot het verhuren van onroerend goed aan toeristen op Ibiza (voordat je een aankoop doet met dat doel). Het raadplegen van een lokale vastgoedadviseur of juridisch adviseur die bekend is met de plaatselijke regelgeving kan je helpen om aan alle vereisten te voldoen en een soepele verhuurervaring te hebben. Wil je in contact komen met zo'n persoon? Laat het ons weten en wij brengen je graag met zo'n persoon in contact.

  • Waar op Ibiza kan ik het best een woning kopen?

   De plaats waar op Ibiza je een huis moet kopen hangt helemaal af van je wensen. Koop je het huis voor eigen gebruik of wil je de woning met name gaan verhuren? En ben je juist op zoek naar rust in de nabije omgeving van het huis of juist naar reuring? Over het algemeen raden wij potentiele koper aan om zelf naar het eiland af te reizen en in meerdere dagen een "roadtrip" te maken langs de vijf gemeenten die het eiland rijk is. Hieronder geven wij je hier graag meer informatie over.

   Ibiza behoort tot de Balearen, een autonome gemeenschap van Spanje. Op het eiland Ibiza zijn er in totaal vijf gemeenten. Dit zijn:

   1. Ibiza-stad (Eivissa)
   Dit is de hoofdstad van het eiland en is gelegen aan de zuidoostkust. Ibiza-stad is het politieke en culturele centrum van het eiland en omvat de historische oude stad (Dalt Vila), die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

   2. Santa Eulària des Riu
   Gelegen aan de oostkust van het eiland, is Santa Eulària des Riu de op één na grootste gemeente van Ibiza. Het omvat verschillende toeristische resorts, waaronder Santa Eulària (ook bekend onder de naam Santa Eulalia) zelf, Es Canar en Cala Llonga (laatstgenoemde is een prachtig strand op Ibiza).

   3. Sant Antoni de Portmany
   Gelegen aan de westkust van het eiland, staat Sant Antoni de Portmany bekend om zijn bruisende nachtleven en stranden. Het is een populaire bestemming voor jongeren. In deze gemeente liggen ook de bekende badplaatsen San Antonio en San José.

   4. Sant Joan de Labritja
   Deze gemeente is gelegen in het noorden van Ibiza en omvat voornamelijk landelijke en agrarische gebieden. Sant Joan de Labritja heeft een rustige sfeer en is bekend om zijn prachtige natuurlijke landschappen.

   5 Sant Josep de sa Talaia
   Gelegen in het zuidwesten van het eiland, is Sant Josep de sa Talaia de grootste gemeente van Ibiza in termen van oppervlakte. Het omvat verschillende populaire toeristische bestemmingen, waaronder de badplaatsen Playa d'en Bossa, San Jordi, en de pittoreske baaien van Cala Tarida en Cala Vadella. Beide stranden behoren tot de top 10 mooiste stranden op Ibiza.

   Elke gemeente heeft zijn eigen unieke kenmerken, landschappen en attracties, waardoor Ibiza een gevarieerde en levendige bestemming is voor bezoekers. Bezoek ze alle vijf en bekijk wat het best past bij jouw wensen en behoeften voor het kopen van jouw droomhuis op dit heerlijke Spaanse eiland.

  • Hoe vind ik een betrouwbare makelaar en waar begin ik als ik een huis wil kopen?

   Het kopen van een huis op Ibiza is een serieuze aangelegenheid. Zorg er dus ook voor dat je met serieuze, betrouwbare en gerenommeerde partners in zee gaat. Liefst partners waarvan je al weet dat ze zaken hebben gedaan met mensen/bedrijven die je zelf kent en waarvan je hebt vernomen dat ze goed werk hebben verricht. Kies je makelaar/makelaarskantoor dus zorgvuldig uit en besteed hier in de beginfase (na je keuze om een huis te kopen op Ibiza) genoeg tijd aan. Probeer referenties in te winnen, lees onafhankelijke reviews en bezoek het kantoor/de makelaar zelf voor een kennismakingsgesprek op Ibiza. dus niet via Teams of Google Meet of een andere video call tool, maar zorg dat je face to face met elkaar aan tafel komt, zodat je elkaar recht in de ogen aan kan kijken.

   Er zijn veel "piraten" actief die de mooiste praatjes maken, maar geen professional zijn en dus niet van de hoed en de rand weten, niet toegewijd zijn en dus niet betrouwbaar zijn. Deze "piraten" kunnen je dus ook niet op de juiste manier begeleiden bij aankoop van onroerend goed op Ibiza. Bespaar jezelf deze ellende en kies voor zekerheid. Laat het ons weten dat je interesse hebt in het kopen van een huis op Ibiza en wij brengen je in contact met de juiste mensen.


 • Huis kopen Ibiza


  Weet je na het lezen van deze pagina zeker dat je een huis gaat kopen op Ibiza? Dat snappen we! Ga dan snel aan de slag met alles wat we op deze pagina verteld hebben. Twijfel je nog en ga je liever nog een keertje op vakantie naar Ibiza? Dan kun je genoeg vinden over alle steden, stranden en hotels op onze site. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze selectie aan all inclusive hotelskindvriendelijke hotels of adults only hotels


 • Goede huis kopen Ibiza pagina? Deel via de social buttons (rechts)!