•  

  Torre des Savinar • Torre des Savinar | Ibiza, het betoverende eiland in de Middellandse Zee, dat bekend staat om zijn bruisende nachtleven en weelderige stranden, herbergt ook een schat aan historische en natuurlijke bezienswaardigheden die de ziel van het eiland vastleggen. Eén van deze juweeltjes is de Torre des Savinar, een toren met een rijke historie, die hoog oprijst boven de rotsachtige kliffen aan de westkust van het eiland. De toren ligt in de gemeente Sant Josep de sa Talaia, nabij drie andere highlights van het Spaanse eiland (de mystieke rots Es Vedra, de "verzonken" stad Atlantis en het mooie strand Cala d'Hort). In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis naar de prachtige wereld van Torre des Savinar en onthullen we ook de betekenis ervan. Voordat je verder gaat met lezen willen we wel alvast aangeven dat je goed ter been moet zijn om deze toren te bezoeken. Er is een serieuze klim voor nodig om er te komen.


 • "De piratentoren"

   

  Torre des Savinar, ook wel bekend als de "Piratentoren," is een imposante wachttoren die trots uitkijkt over de azuurblauwe wateren van de Middellandse Zee. De toren is gelegen op de kliffen van Cap de Miserat, een ongerepte en adembenemende locatie aan de westkust van Ibiza. Met zijn opvallende stenen constructie en panoramisch uitzicht, trekt de toren jaarlijks duizenden bezoekers aan die op zoek zijn naar een diepere connectie met het verleden van het eiland.


 • Ligging Torre des Savinar


 • De geschiedenis

   

  Deze toren op Ibiza werd gebouwd in het jaar 1763, de geschiedenis van de Torre des Savinar gaat daarom ook terug tot de 18e eeuw. Dit was een tijd waarin de Middellandse Zee werd geteisterd door piraten en zeerovers. Deze maritieme bandieten plunderden de kusten van Ibiza en vormden een constante dreiging voor de lokale bevolking en handelsschepen. Als antwoord hierop werd de Torre des Savinar gebouwd als een defensieve uitkijkpost om vroegtijdig piratenaanvallen te kunnen signaleren en de bewoners te kunnen waarschuwen. De toren diende ook als communicatiemiddel, waarbij rook- en lichtsignalen werden gebruikt om belangrijke berichten over naderende gevaren door te geven aan andere torens langs de kustlijn. Dit netwerk van wachttorens en de efficiënte signaleringssystemen waren van enorm belang voor het beschermen van de bevolking en de belangen van Ibiza. Hoewel Torre des Savinar oorspronkelijk werd gebouwd voor defensieve doeleinden, heeft het tegenwoordig een andere betekenis gekregen. De toren symboliseert de veerkracht van het eiland en herinnert bezoekers eraan hoe de lokale gemeenschap in staat was om zich te verdedigen tegen de bedreigingen van het verleden. Bovendien fungeert de toren als een tijdcapsule die ons verbindt met de maritieme geschiedenis van Ibiza en de moedige mannen en vrouwen die hun levens riskeerden om het eiland te beschermen


 • Video Torre des Savinar

   


 • Architectuur en spirituele kracht

   

  De architectuur van Torre des Savinar is opmerkelijk vanwege zijn robuuste en functionele ontwerp. De toren is gebouwd met natuurlijke kalksteen en heeft dikke muren die zijn ontworpen om bestand te zijn tegen zowel de elementen als vijandige aanvallen. Het interieur van de toren bevat een wenteltrap die naar het uitkijkplatform leidt, vanwaar bezoekers kunnen genieten van een ongeëvenaard uitzicht over de Middellandse Zee en de omliggende kliffen. Naast zijn historische en architectonische betekenis, heeft Torre des Savinar ook een spirituele aantrekkingskracht op bezoekers. De serene omgeving en het panoramische uitzicht op de zee creëren een sfeer van rust. Velen vinden in de omgeving van de toren hun bezinning, waar ze kunnen ontsnappen aan de drukte van het moderne leven en in contact kunnen komen met de natuurlijke schoonheid van Ibiza.


 • Met de auto naar de Torre des Savinar

   

  Veel toeristen bezoeken de Torre des Savinar om te genieten van een weerzinwekkend uitzicht op de rots Es Vedra. Het is de beste plek om Es Vedra te bewonderen, want onderaan de toren zit een uitkijkpunt en op de rots waar de toren op staat zit ook nog een punt tot waar je kan doorlopen (wel uitkijken dat je niet valt) om te genieten van een geweldig uitzicht. Om hier te komen moet je een auto tot je beschikking hebben en de verkeersborden volgen die je naar Cala d’Hort brengen. Onderweg zie je vanuit de auto de Es Vedra rots al liggen. Daal vervolgens niet af naar beneden richting het strand Cala d'Hort, maar neem de afslag bij het paarsgekleurde bord met daarop de tekst "Torre des Savinar". Uiteindelijk kom je uit bij een parkeerplaats waar je de auto kwijt kan. Vanaf hier begint de klim naar de toren.


 • Wandel en klim naar de toren

   

  Vanaf de parkeerplaats loop je richting de zee. Blijf gewoon rechtdoor lopen (wanneer je hekken en een paar keien tegenkomt), vervolgens moet je rechts aanhouden. Mocht je "de verzonken stad" Atlantis willen bezoeken, dan moet je links aanhouden, want dan kom je bij het pad voor de afdaling naar Atlantis. Maar als je naar de Torre des Savinar wilt, dan blijf je de rotsachtige weg volgen en verschijnt Es Vedra op een gegeven moment aan de horizon (dit is al een prachtig gezicht). Geniet hier even van het uitzicht en maak je op voor een pittige wandeling. Kies het pad dat links omhoog gaat en loop richting de toren (die je vanaf daar al ziet staan bovenop de berg). Er zijn meerdere routes die naar de toren leiden, maar het best is om rechts aan te houden en loop richting de toren. Deze route is vrij steil en is ook niet voor iedereen weggelegd. Kijk goed uit en klim voorzichtig over de pittige paden en rotsblokken. Uiteindelijk kom je uit bij de toren en wordt je inspanning meer dan beloond. De toren is helaas permanent gesloten al lezen wij van andere reizigers dat als je geluk hebt, dat de deur die toegang geeft tot de toren soms wel open is. Duimen dus dat hij open is als jij er bent. Wel kan je de toren zelf natuurlijk altijd aanschouwen, er omheen lopen en genieten van het bizar vette uitzicht op de rots Es Vedra en als je vanaf het uitkijkpunt naar links kijkt, dan zie je Atlantis liggen. Ook heel vet om zo van bovenaf te zien liggen.


 • Conclusie

   

  Torre des Savinar, met zijn intrigerende geschiedenis, indrukwekkende architectuur en ongeëvenaarde uitzichten, is zonder twijfel een van de meest boeiende bezienswaardigheden op Ibiza. Deze piratentoren heeft de tand des tijds doorstaan en biedt bezoekers een unieke kans om een stap terug te doen in de tijd en de diepgaande betekenis van het eiland te begrijpen. Dus, als je op zoek bent naar een reis die je meeneemt van de bruisende strandfeesten naar de rustige en betekenisvolle kliffen van Torre des Savinar, dan staat dit historische juweeltje klaar om je te verwelkomen. Een bezoek aan Torre des Savinar is niet alleen een kans om te genieten van een adembenemend uitzicht en een stukje geschiedenis, maar ook om de geest van Ibiza te ervaren. Terwijl je de wenteltrap van de toren beklimt en de top bereikt, zal het gevoel van verwondering en bewondering overheersen. Je zult je verbonden voelen met degenen die de toren eeuwen geleden hebben gebouwd, hebben gebruikt en hebben onderhouden.


 • Vakantie Ibiza boeken

   

  Kan je niet wachten om deze toren te gaan bewonderen op Ibiza? Boek dan snel een vakantie naar dit heerlijke Spaanse eiland! Je kan ervoor kiezen om een villa te huren op Ibiza, of te verblijven in een appartementall inclusive hotel of adults only hotel. De toren ligt dicht in de buurt bij andere populaire spotlights op Ibiza, zoals Es Vedra en het strand Cala d'Hort. Misschien een goed idee om deze alle drie op één dag met elkaar te combineren? Boek een vakantie naar Ibiza bij een van de onderstaande reisorganisaties. Klik op één van de logo's om direct het totaalaanbod van Ibiza vakanties te bekijken.


 • Goede Torre des Savinar pagina? Deel via de social buttons (rechts)!