•  

  Kwallen Ibiza • Kwallen Ibiza | Je hebt de krantenkoppen misschien wel gelezen de laatste jaren: ‘Zeer giftige kwallen gesignaleerd voor kust van Spaanse eilanden’, dus we kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar het aantal kwallen rondom Ibiza en het gevaar hiervan. Op deze pagina lees je hoe je kwallen het beste kunt ontwijken, hoe je een kwallenbeet herkent en wat je moet doen als je toch gebeten wordt door een kwal. Helaas zijn kwallen op Ibiza in veel gevallen onontkoombaar als je gaat zwemmen in de zee. Of je nou een groot een breed zandstrand bezoekt zoals het strand van Playa d'en Bossa of een kleiner strand als Cala Salada. Overal kunnen ze opduiken. Bereid je dus zo goed mogelijk voor en voorkom een kwallen beet tijdens je vakantie.


 • Hoe weet je waar je veilig kunt zwemmen?

   

  Als je je zorgen maakt over het aantal kwallen in de zee van Ibiza, dan kun je de app Medusas Ibiza downloaden. De oprichters willen iedereen zo veel mogelijk laten genieten van een ‘kwallenvrije’ zee, waardoor de app dus perfect is voor vakantiegangers.

  Bij het opstarten van de app zie je meteen waar kwallen zijn gemeld. Ook kun je op het strand klikken waar je heen wilt gaan en de ‘kwallen-verwachting’ bekijken. Heb je zelf een kwal gespot? Dan kun je het ook gemakkelijk doorgeven in de app, zo help jij andere vakantiegangers weer. Let wel op: de informatie in de app wordt verstrekt door gebruikers en lifeguards. Alhoewel iedereen zijn best doet om de informatie zo accuraat mogelijk te houden, is het niet te beloven dat dit de enige plekken zijn waar kwallen zwemmen. Ben je gebeten, dan staan er in de app ook handige tips over het behandelen van de beet. Je kunt de app vinden in de Play Store of App Store.


 • Video kwallen Ibiza

   


 • Hoe herken je een kwallenbeet?

   

  Als je door een kwal gebeten bent, dan zal de huid opzwellen, rood worden en jeuken. Soms doet het ook pijn. Er zijn ook mensen die een ernstige allergische reactie krijgen op een kwallenbeet, hierbij gelden eigenlijk dezelfde symptomen, maar dan in heftigere mate. Daarnaast kan er ook pijn opspelen over de rest van het lichaam. In erg uitzonderlijke gevallen kan een kwallenbeet zorgen voor ‘shock’-verschijnselen.


 • Wat te doen als je gebeten bent door een kwal?

   

  Je kent de verhalen waarschijnlijk wel, waarbij gezegd wordt dat urine helpt bij een kwallenbeet. Professionals van bijvoorbeeld Het Rode Kruis geven andere adviezen. Zo is het belangrijk dat je niet wrijft over de gestoken plek, moet je proberen de netelcellen weg te spoelen met zeewater (dus niet kraanwater, dat zou de klachten kunnen verergeren) en moet je het onderdompelen in warm water. Is de reactie op de kwallenbeet erg heftig? Bel dan natuurlijk het alarmnummer 112 (op Ibiza is dit ook het alarmnummer).


 • Goede kwallen Ibiza pagina? Deel via de social buttons (rechts)!